Ga naar de inhoud

Moordstroken - Fietseling Oostende


Menu overslaan
Menu overslaan
Menu overslaan
Menu overslaan

Menu overslaan
Menu overslaan
Menu overslaan
Menu overslaan

Moordstroken

Wat is een moordstrook?

Een aanliggend gelijkgronds fietspad, zo luidt de officiële term voor de strook waarop Noah en Maarten om het leven kwamen (Haacht 15/01/2018). Maar in de mobiliteitssector is al vele jaren een ander woord in omloop: "Moordstrookje".

Moordstrook (de ~, (v.) ~stroken) (mobiliteit) aanliggend gelijkgronds, moordend gevaarlijk fietspad, dikwijls ook "moordstrookje" (deze stroken zijn zeer smal) genoemd. Zie ook zelfmoordstrook. Moordstrookje is het woord van het jaar 2018 in Vlaanderen.

Ook in Oostende zijn, er verschillende moordstroken.



Naar aanleiding van wereldfietsdag 2022 vroeg de oppositiepartij Groen om alle moordstrookjes tegen 2027 te vervangen door veilige afgescheiden fietspaden.
Zo'n 600 km gewestwegen binnen de bebouwde kom in Vlaanderen zijn moordstrookjes. De fietspaden zijn niet verhoogd en niet afgescheiden van de rijweg. Om al die stroken te vervangen zou een investering van 1 miljard euro nodig zijn.

Ook in Oostende hebben we verschillende moordstroken. De Gewestwegen in Oostende met moordstroken zijn de Torhoutsesteenweg, Nieuwpoortsesteenweg, Koningin Astridlaan, Prins Albertlaan, Zeedijk (tussen Middelkerke en Oostende), Dokter Euard Moreaulaan (bij oud hospitaal) en Troonstraat.
In de stad Oostende zijn er moordstroken in de Mariakerkelaan, Stuiverstraat, Grintweg, Zandvoordeschorredijkstraat, Zandvoordestraat, Zwanenlaan, Seringenlaan en Acacialaan.

In de onderstaande inhoudstabel vind je de meldingen die Werkgroep Fietseling Oostende heeft doorgestuurd naar de stad Oostende en Agentschap Wegen en Verkeer Vlaanderen regio Oostende.

Al deze straten moeten dringend aangepast worden als Oostende de ambitie heeft om fietsstad van Vlaanderen te worden!


Terug naar de inhoud